Épületszerkezet

Előzmény

Az 1874-75-ben épült lakóépület eklektikus stílusban Feszty Adolf tervei alapján valósult meg.

Az U-alakban telepített gangos épületet pince + földszint + 3 emeletes kialakítással, magastetős – utcai szárnya

3 állószékes, udvari félnyeregtetős szárnyai két állószékes - kialakítással készült.

Az épület pincéjében tárolók találhatók, földszintjén az utca felé tájolva üzletek, étterem üzemelnek, az épület egyéb földszinti területein és emeletein lakások találhatók, szám szerint 17.

A középtengelyben elhelyezett utcai főbejárat belső udvarra vezet, a főlépcsőház az épület utcai szárnyában található, míg az átellenes, udvari szárny sarkában található egy spirál cselédlépcső, mely egyedül szolgálja ki a pincét.

A tetőteret a környezetbe illő módon jön beépitve, lakások lesznek létesítve.

A tetőtér beépítésével párhuzamosan fel lesz újítva a ház utcai és udvari homlokzata, továbbá a főlépcsőház, a belső udvar és a kapualj is.

IV. emelet

Az utcai szárnyban egy egyszintes és 3 kétszintes lakást, az udvari szárnyban 2 kétszintes lakást lett kialakitva, melyeket a kibővített főlépcsőn vagy az új személyfelvonón keresztül üvegtetővel fedett, nyitott körfolyosóról lehet megközelíteni. Az utcai és udvari szárnyak között teraszok vannak, homokfújt üveg elhatárolással a körfolyosó felé.

A  kétszintes  lakások  földszintjén  a  megérkezés,  vendég-toalett  és  konyha  –  étkező  -  nappali  funkciók találhatók, míg a belső lépcsőkön megközelíthető tetőtéri szinteken a hálószobák és fürdők találhatók.

V. emelet

A 4. emeleti 2 szintes lakások tetőterei találhatóak itt, valamint a 7. sz. lakás bejárati szintje konyha – étkező - nappali funkciókkal, zuhanyzó/toalettel, hálószobákkal.

VI. emelet

A Veres Pálné u. 3. számú épület tűzfallefedése és a szomszédos épülethez illeszkedés érdekében megnövelt gerincmagasság miatt nyílt lehetőség a 7. sz. lakás 2 szintessé alakítására, melynek felső, csökkentett szintje került  a  6.  emeleten  kialakításra  egy  nyitott  terasszal,  mely  tovább  csökkenti  a  megjelenő,  látható homlokzatfelületet. Galériát, hálószobát és vizes helyiségeket alakítottunk ki ezen a szinten

Szerkezeti kialakítás

A meglévő csapos gerenda zárófödém fölé egy attól szerkezetileg teljesen független vasbeton födém épül.

A tervezett lakószintek teherhordó szerkezete monolit vb. koporsószerkezet, mely a teherhordó vázkerámia térelhatároló falazatra terhel.

Teherhordó szerkezet

Az új teherhordó falazatok 30 cm vtg. vázkerámia falazat, illetve monolit vasbeton koporsófödém.

Tetőszerkezet

Statikailag méretezett monolit vasbeton koporsófödém , hőszigetelt, átszellőztetett tető, matt felületű, korcolt fémlemez fedéssel.

Homlokzatburkolatok

A tetőtér első szintjének utcai homlokzatain megmarad, illetve felújítandó a jelenlegi párkány. Az új homlokzati felületeken nagyelemes szálcement burkolat, illetve a tetőfedés anyagával azonos korcolt fémlemezburkolat jelenik meg. A tetőtérbeépítéssel egyidejűleg az összes homlokzat teljes felújításá megtörténik.

Nyílászárók

Standard és egyedi szerkezetű fa nyílászárók hőszigetelő üvegezéssel.

Lépcsők

Meglévő kő lépcsők jó állapotban vannak, azok felújításra kerülnek. Az új főlépcsőházi, 3-4. emeletek közötti lépcső anyaga statikailag méretezett monolit vasbeton, csúszásmentes kőlap burkolattal.

Felvonó

A meglévő épületnek felvonója nincs. Új felvonót létesítünk a főlépcső orsóterében az udvarba, a főlépcsőház melletti körfolyósóhoz kapcsolódva.

Hidegburkolatok

Vizes helyiségekben, konyhában, háztartási helyiségben, előtérben, nappaliban kerámia burkolat. A fürdők oldalfalai csempével burkoltak min. az ajtó magasságáig.

A teraszok , külső közlekedők burkolata fagyálló, csúszásmentes kőlap.

Melegburkolatok

A hálószobákban, nappalikban, parketta padlóburkolat készül, keményfa lábazattal.

Közös terek (lakásokon kívüli előterek, közlekedők)

Mennyezet, falfelület-képzés

Vakolt, glettelt fehér diszperziós falfestéssel

Padló burkolat

kerámia/kőporcelán burkolat

Épületbe bejárat

VIDEO- kaputelefon rendszerrel ellátva.

Elektromosság

Ledes lámpatestek kerülnek felszerelésre a közös tulajdonú részekben. A közös területeinek világítása egy villanyóráról működik, mely üzemeltetési költségét a tulajdonosok közösen fedezik.

Személyfelvonó

10 személyes, gépháznélküli felvonó kerül beépítésre.

Zöldfelület

Az udvaron térkővel burkolt, járdaszerű közlekedő felületek alakítunk ki a lakásbejárati előlépcsők és az épület közös használatú területei (lépcsőházak, kapualj) között az épület fala mellett. Az udvar fennmaradó, egybefüggő területe nincs alápincézve ezért teljes értékű zöldfelületként kerül kialakításra.

A tervezett zöldfelület nagysága: 71 m2

Lakások műszaki tartalma

Nyílászárók

Ablakok, teraszajtók: Homlokzati nyílászárók műanyag profilból készült hőszigetelő üvegezésű ablakok, erkélyajtók 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel, Roto NT vagy azzal egyenértékű vasalattal, sztenderd műanyag kilinccsel.

Ablakok korszerű, hőszigetelt redőnytok előkészítéssel készülnek, biztosítva a redőny későbbi beépíthetőségét.

Redőny egységesen fehér színben építhető be. A lakás, ill. az épület szellőztetőrendszerének rendeltetésszerű működéséhez, az ideális páratartalom biztosításához, a gombásodások, penészesedések elkerülése érdekében helyiségenként, ablakszárnyba, 1 db nem lezárható higroszabályozású légbevezető kerül beépítésre.

Bejárati ajtó: A lakások bejárata több ponton záródó, biztonsági, MABISZ minősítésű vasalattal szerelt ajtó.

Belső ajtók: MDF szerkezetből, festett színre (mart mintával ajtólap), ezüstszínű alumínium kilinccsel. Belső ajtók küszöb nélkül készülnek. Az ajtók szigetelő gumival ellátva, utólag szerelt tokkal.

Hidegburkolatok

Fürdő, WC: A fürdőszobák és a WC-k oldalfala ajtó magasságig díszítőelem nélkül, csempeburkolattal készül, a csempe burkolatok több színben és stílusban választhatók az általunk felajánlott termékek közül.

Csempe falburkolat 4000 Ft/m2, padlóburkolat 4500 Ft/m2 áron számítva.

Közlekedők, közös terek- nappali, étkező és konyha: Padló hideg burkolat: 4500 Ft/m2

A csempe burkolatok több színben és stílusban választhatók az általunk felajánlott termékek közül.

Padlóburkolat 4500 Ft/m2 áron számítva.

Erkélyek, loggiák: csúszásmentes burkolattal készülnek, mindenhol azonos kivitelben.

Padló csúszásmentes hideg burkolat: 4500 Ft /m2

Melegpadlók

A lakószobákba 31 kopás állóságú 8 mm vastag laminált parketta kerül beépítésre, amely több színben és stílusban választhatók az általunk felajánlott termékek közül.

Laminált parketta 4000 Ft/m2 áron számítva.

Falfelületek

Vakolt, glettelt felületen fehér diszperziós festés.

Szaniterek, szerelvények

Mosdókagyló, kézmosó: Modern kialakítású fehér porcelán, króm lefolyó-szettel.

Kád: A fürdőszobákban fehér acéllemezkád alaprajzon jelölt méretben, csempézett előtétfallal, króm lefolyó-szettel kerülnek beépítésre.

Zuhany: Öntött márvány tálca + biztonsági üvegezésű kabin.

WC: Modern kialakítású fehér porcelán, falba épített tartállyal.

Csaptelepek: Krómozott, egykaros mosdó-, és kádtöltő csaptelepek kerülnek elhelyezésre. A kád csaptelephez kézi zuhany szetthez fix fali tartót biztosítunk, amelynek felszerelése a lakó feladata.

Mosógép csatlakozás: Falba süllyesztett szennyvíz csatlakozási és hidegvíz vételi lehetőség, az alaprajz szerinti helyen.

Mosogatógép csatlakozás: A konyhai vízvételi lehetőségnél kombi szelep kerül elhelyezésre, melyen keresztül a mosógép vízellátása megoldható. A szennyvíz elvezetése a mosogató kombi szifonján keresztül lehetséges. (A szifon nem része a műszaki tartalomnak.)

Erős- és gyengeáram

A lakásokhoz önálló villanyórák tartoznak. A lakások tartozéka 1 db kaputelefon. Lakásokban a TV-hálózat csillagpontos kábelezéssel készül, amely később Internet-használatra is alkalmas, továbbá szobánként 1-1 db TV-antenna csatlakozó hely kerül kialakításra. Az Internet és TV-hálózat működésének előfeltétele a szolgáltatóval történő szerződéskötés. Lakásonként 1 db telefoncsatlakozás csövezése és vezetékezése készül. Az elektromos dugaszoló aljzatok száma az étkezőben 1 db, konyhában 4 db, a szobákban 3-3 db, a fürdőszobában a mosógép és a borotválkozó hely részére 1-1 db. A kapcsolók, szerelvények fehér színű vannak tervezve.

A teraszok, erkélyek oldalfali vagy mennyezeti lámpái egységes kialakításúak, terv szerinti pozícióban készülnek, változtatásukra lehetőség nincs.

Gépészet

A lakások önálló háztartási melegvíz előállítással rendelekző kondenzációs gázkazánnal működő radiátoros fűtéssel készülnek. A fűtési rendszert a nappali térben elhelyezett termosztát szabályozza. A lakások esetleges klimatizálása érdekében a teljes külső és belső klímahálózat alapvezetékelése elkészül. A külső és belső egységek kiválasztása, beépítése opcionális.

Beépített bútorok

Az alaprajzon feltüntetett beépített bútorok csak javasolt opcionális lehetőség, amit térítés ellenében biztosítunk.

Választási és változtatási lehetőségek

Az alaprajz és a lakásokon belüli műszaki és tartalmi változtatásokra a felkínált alternatívák közül van lehetőség, a szakági építési ütemezési határidőkön belül.

A lakás adás-vételi szerződés megkötése után térítés mentesen egy komplett műszaki konzultációra van lehetőség, melynek keretén belül lehetőség van az egyéni igények szerinti változtatásokra, megfelelő idők betartásával:

Szerkezetépítési fázisban: a beltéri ajtók helye és nyitásiránya; erős- és gyengeáramú kiállások helye; víz- és csatornakiállások helye.

A szerkezetkész állapot elérése után kerámia burkolatok, színe, típusa, kiosztása; laminált padlók színe, típusa; beltéri ajtók színe.

A fentieken túlmenően külön megállapodás alapján rendelhető opciók, extrák:

  • műszaki konzultáción leegyeztetett egyedi igények

Külön megállapodás, felár ellenében sem kérhető változtatások:

  • homlokzatot vagy közös területet érintő változtatás
  • építési engedély módosításával járó változtatás
  • bejárati ajtó változtatása
  • fűtési szellőzési rendszer változtatása

A felsorolás tájékoztató jellegű, nem teljes körű.

Az építkezés során a változtatás jogát fenntartjuk, amennyiben az:

  • műszaki fejlesztés
  • építési utasítás
  • új vagy átdolgozott norma és előírás
  • építőanyagok esetében az építkezés határidejét veszélyeztető szállítói késedelem vagy korszerűbb anyagok termékváltásának következménye
Méreteltérés

A lakás alaprajzokon található méretek a vakolatlan, burkolatlan, nyers tégla-falakkal, ill. beton szerkezetekkel lettek számítva. A vakolat és burkolat ezeket a méreteket és alapterületet csökkenti.